Allt annat

Inreda källaren till bostad? tänk på detta innan

Källaren blir lätt bara en plats för förvaring och eller tråkig tvättstuga. Det går att maximera ytan i huset och inreda källaren för att få lite fler rum Har du däremot några problem med källaren? Det vill säga fukt, eller i värsta fall mögel ska du först ta hjälp av tekniker.

Det kan vara att det behöver dräneras eller fuktsaneras innan du får en behaglig inomhusmiljö även i källaren. För att vistas där det finns mögel är inte bra för hälsan och det är bra att ta tag i problemet innan det sprider sig.

Undersök möjligheterna med källaren först

Innan du börjar inreda är det bra att gå så de inte bildas för mycket kondens och att ventilationen god. Vill du inreda till gästrum eller låta ungdomarna i huset få lite mer yta genom att bygga om till bostad i källaren är det extra viktigt med god ventilation.

Det är inte ovanligt att det blir problem med fukt när källaren byggs om till bostad. Är ventilationen åtgärdad kommer det inte att bli den där instängda lukten men det går även att placera avfuktare för att förbättra kvalitén på inomhusmiljön.

Är du osäker på om källaren är tillräckligt ventilerad för att inredas till bostad är det bäst att låta ett proffs inspektera först. Ibland kan det behövas bygglov eller bygganmälan om du ska göra om källare. Kontrollera med din kommun vad som gäller i ditt fall.

Gör källaren extra tilltalande

Något som ofta saknas är fönster i källare vilket gör att det inte kommer in dagsljus. Därför är det viktigt att arbeta med ljuskällor av olika slag för att skapa en luftigare stämning. Använd gärna speglar i kombination med ljussättning för att ge extra rymd åt rummen.

Ett sätt att skapa mer rymd är att dekorera väggar med vackra motiv. Det kan vara att skapa en utsikt över böljande ängar eller stadsmiljö. En vacker fototapet som ramas in av ett falskt fönster ger en mindre instängd känsla.

När det kommer till färgval och nyanser är ljusa färger på väggarna och olika kontraster är ett sätt att få rummen att se lite luftigare ut. Möbler som är lite smalare och lättare ger även en mindre instängd känsla. Med rätt inredning och färger går det att skapa helt fantastiska rum även i källaren.